Jak prawidłowo przechowywać kawę?

Jak prawidłowo przechowywać kawę?

  • Data publikacji: 16.11.2021, 11:40

Zakup wysokiej jakości kawy to nie wszystko, co możesz zrobić, by jak najdłużej cieszyć się jej wspaniałym smakiem. Istotne również jest to, w jaki sposób przechowujesz kawę. Dzięki trzymaniu się podstawowych zasad nie utraci ona aromatu ani świeżości. Jak w takim razie prawidłowo przechowywać kawę mieloną, a jak ziarnistą? O czym należy pamiętać?

 

Trzymanie kawy w lodówce — tak czy nie?

 

Z pewnością kiedyś obiło Ci się o uszy, że kawę należy trzymać w lodówce. Czy jest to prawda? Twierdzenie to znalazło poparcie u wielu osób. Przede wszystkim ze względu na niską temperaturę, jaka panuje w lodówce. Nadmiar ciepła może bowiem prowadzić do jełczenia kawy, jednak tego nadmiaru możesz uniknąć nie tylko, przechowując kawę w lodówce, ale także dbając o optymalną temperaturę w pomieszczeniu.

 

Choć lodówka pozwala uniknąć jełczenia kawy, nie jest najlepszym miejscem do jej przechowywania. Rozwiązanie to nie tylko posiada swoje zalety, ale także i wady. Nadmierny chłód w lodówce może bowiem blokować aromaty. Dodatkowo kawa naturalnie przyciąga wilgoć, a jak wiadomo — w lodówce jej nie brakuje. Absorbuje zapachy innych produktów spożywczych i potraw, przez co nie nadaje się później do spożycia. Trzymanie kawy w lodówce nie jest więc dobrym pomysłem.

 

Jak przechowywać kawę ziarnistą, a jak mieloną?

 

Prawidłowe przechowywanie kawy ziarnistej nie różni się od przechowywania kawy mielonej. Aby zachowała swoją świeżość na długi czas, należy przede wszystkim zadbać o odpowiednią temperaturę powietrza. Powinna być to temperatura pokojowa, nie za niska, ani nie za wysoka. Unikaj jej wystawiania w nasłonecznione miejsca, a także obok kuchenek, kaloryferów czy piekarników. Idealne miejsce dla kawy to miejsce ciemne, suche i bez dostępu do powietrza.

 

Optymalne warunki są Ci już znane, przejdźmy zatem do pojemnika, w jakim należy przechowywać kawę. Możesz ją śmiało trzymać w tym samym opakowaniu, w którym została zakupiona. Tego typu torebka jest dostosowane do tego, by zachować aromat i smak kawy. Wystarczy, że po jej otwarciu zepniesz ją szczelnie klamrą, przełożysz do szczelnego pojemnika, a następnie włożysz je do kuchennej szafki. Osoby, które posiadają ekspresy kapsułkowe, nie muszą się o to martwić. Kapsułki są jednorazowego użytku, zatem nie ma tutaj ryzyka, iż kawa się zepsuje czy straci swój smak. Masz zatem pewność, że szczelnie zamknięta, aluminiowa kapsułka zachowa pełen aromat 100% zmielonych ziaren, a Ty będziesz mógł cieszyć się kawą wysokiej jakości!

 

Pojemniki na kawę i ich charakterystyka

 

Pojemniki na kawę możemy podzielić przede wszystkim ze względu na materiały, z których są wykonywane. Wyróżniamy metal, szkło oraz ceramikę. Puszki do kawy wykonywane z metalu zdecydowanie cieszą się największą popularnością. Są lekkie i nie musisz martwić się o ich stłuczenie. Należy jednak zadbać o szczelne zapakowanie kawy, tak, by nie ocierała się o metal. Może on negatywnie wpłynąć na jej smak.

 

Szklane słoiki nie wydzielają żadnych sztucznych zapachów. Mogą posiadać różne zamknięcia — twist, weck lub gumową uszczelkę. Najpopularniejsze są tradycyjne wieczka i nakrętki. Podobnie jak i szkło, ceramika również jest odporna na przenikanie zapachów. Nie pochłania ich, ani nie wydziela. Pojemniki ceramiczne na kawę są solidne i dość proste. Mogą posiadać ozdobne tłoczenia lub napisy. Sprawdzają się w roli ozdób, jednak nie należy trzymać ich na blacie czy stole.

 

Czy kawa mielona psuje się szybciej niż ziarnista?

 

Kawa ziarnista zawsze będzie lepszym wyborem niż kawa mielona. Pomimo prawidłowego przechowywania, musisz liczyć się z tym, iż kawa mielona szybciej straci swój smak i aromat, niż kawa w ziarnach. Jeśli mimo to preferujesz kawę mieloną, kupuj ją w rozsądnych ilościach. Umożliwi Ci to picie świeżej, aromatycznej kawy, a nie tej, która leży otwarta od kilku dobrych miesięcy.

 

Taka sytuacja nie dotyczny jednak kaw w kapsułkach. Aluminium, z którego wykonana jest kapsułka, zapewnia najwyższy poziom ochorny dla zmielonych wcześniej ziaren. Na długo zatrzymuje we wnętrzu aromat, właściwości i przede wszystkim smak kawy.

 

Przechowywanie kawy — czego unikać?

 

Przechowując kawę, należy przede wszystkim unikać dostępu do światła. Promienie słoneczne negatywnie na nią wpływają, mogą przyczyniać się do utraty aromatu i smaku, a co się z tym wiąże — również do szybkiego zepsucia kawy. Wiesz już, że nie należy trzymać kawy w lodówce. Co jednak z zamrażalnikiem? To kolejne nieodpowiednie miejsce. Nawet jeśli kawa będzie szczelnie zamknięta, wchłonie wilgoć, a jej jakość znacznie się obniży.

 

Co z kawą, która zwietrzała i straciła swój smak? Taki napar nie będzie nadawał się do wypicia. Jednak możesz znaleźć dla niej inne zastosowanie. Świetnie sprawdzi się jako baza do domowego peelingu kawowego, jako pochłaniacz zapachów  z szafki lub lodówki a także jako naturalny środek odstraszający mrówki.

 

Jeśli zależy Ci na bezkompromisowym smaku i przyjemnym aromacie, nie zapomnij o zakupie wysokiej jakości kawy. To właśnie ona stanowi podstawę smacznego naparu. W zależności od rodzaju kawy, po jaki chcesz sięgnąć, możesz skorzystać z produktów wielu  wiodących firm jak np. Nespresso. Jest to marka z historią i zamiłowaniem do kawy wysokiej jakości, oferująca kawy w kapsułkach, zarówno klasyczne czarne jak i te aromatyzowane.

 

Źródło: Artykuł sponsorowany