Tran w kapsułkach

Tran w kapsułkach

  • Data publikacji: 26.04.2023, 18:00

Produkcja tego oleju zachodzi w wątrobie jedynie dorsza atlantyckiego oraz ryb z rodziny dorszowatych. Tran, ponieważ o nim mowa, jest dobrze poznanym, lecz nie przez każdego docenianym związkiem, czego powodem może być jego smak, nie przez każdego akceptowany. Na szczęście współczesna technologia naukowa pozwoliła opracować alternatywną metodę dostarczania tranu w formie kapsułki. W poniższym artykule opisane zostaną właściwości tego cennego daru natury, którego wielkim walorem jest szeroki zakres zastosowań, czyniący tran obowiązkowym elementem diety człowieka pragnącego zdrowia.

Skarb morza cenniejszy od pereł

Jak wiadomo, zdrowie stanowi nasz najcenniejszy kapitał, dlatego też określenie tranu mianem „skarbu” nie stanowi żadnej przesady. Stosowany jest od XIV wieku, początkowo wśród narodów skandynawskich, które - z racji występowania długich nocy polarnych i niedoboru światła słonecznego - borykały się z niedoborami witaminy D. Już w tamtym czasie, stanowiąc element medycyny ludowej, tran okazał się istnym medycznym panaceum, gdyż wykazywał wielokierunkowe działanie: oprócz uzupełniania niedoborów witaminy D zapobiegał występowaniu przeziębień i wspomagał ich kurację.

Podawany był również rekonwalescentom, jako że poznano, jak istotny wykazywał wpływ w procesie odbudowywania osłabionych - wskutek chorób lub odniesionych urazów - sił organizmu. Współcześnie, dzięki postępowi wiedzy oraz powszechnym dostępie do niej, wiemy jakie związki w tranie występują oraz jak konkretnie działają na nasz organizm. Co więc stoi za sukcesem tranu?

Przyjaciel serca, oczu i stawów

Jednym z najważniejszych zmysłów człowieka jest zmysł wzroku, do którego sprawnego funkcjonowania niezbędna jest zawarta w tranie witamina A. Jest ona istotnym sprzymierzeńcem w zapobieganiu jaskrze, nazywanej również zaćmą, a to za sprawą przeciwdziałającego procesom zwyrodnieniowym plamki żółtej. Ponieważ jaskra uważana jest za główną przyczynę utraty wzroku, regularne spożywanie tranu przychodzi z odsieczą zwłaszcza osobom, którym grozi ślepota. Kolejną grupom osób, które mogą odnieść duże korzyści ze stosowania tranu są dzieci i młodzież, a także osoby cierpiące na choroby układu kostnego, co jest zasługą kolejnej składowej tranu - witaminy D.

Przyczyniając się do zwiększenia ilości wapnia w układzie kostnym, bierze udział w procesach wapnienia. Wzmacnia stan kości oraz zębów, wspomaga także procesy budulcowe, zachodzące w organizmie. Współdziałając ze sobą, witaminy A i D zapobiegają występowaniu krzywicy, natomiast u osób już na nią cierpiących wspomagają powrót do zdrowia, działając dwukierunkowo: hamując degradację chrząstki stawowej i nasilając jej regenerację. W podobny sposób tran pomaga przeciwdziałać rozwojowi osteoporozy. Trzecią witaminą zawartą w tranie jest witamina E, przyjazna naszemu układowi sercowo-naczyniowemu, wzmacniająca ściany tętnic i obniżająca ciśnienie krwi.

Alfa i... omega?

Kolejnym cennym elementem składowym tranu są nienasycone kwasy tłuszczowe, inaczej kwasy omega-3. Są one związkiem „na wagę złota”, gdyż podobnie jak witamina E, zapobiegają chorobom układu krążenia. Obniżają one poziom frakcji LDL, czyli tzw. „złego” cholesterolu, jednocześnie podwyższając poziom frakcji HDL, tzw. „dobrego” cholesterolu, a blokując powstawanie zakrzepów zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu. Wśród kolejnych dobroczynnych właściwości tych kwasów tłuszczowych można wymienić zwiększenie krążenia krwi w obrębie mózgu, co ma znaczny wpływ na poprawę procesów zapamiętywania i koncentracji, i usprawnia komunikację pomiędzy istotą szarą oraz białą. Te właściwości tranu czynią go środkiem profilaktycznym przeciwko demencji i chorobie Alzheimera, a także sprzymierzeńcem uczniów i studentów.

Do listy wrogów tranu warto jeszcze dopisać choroby nowotworowe. Kwasy omega-3 obniżają ryzyko wystąpienia szczególnie nowotworów m.in. jajników, jelit oraz piersi i prostaty. Jak więc widać tran oddziałuje korzystnie na niemal każdy element organizmu.

Kapsułka z odsieczą

Jeszcze w ubiegłym stuleciu tran podawany był w formie oleju rybnego co ze względu na specyficzny smak mogło zniechęcać do jego spożywania. Na szczęście rozwój nauki oraz technologii pozwolił opracować tran w formie... kapsułki. Ta metoda podawania tranu jest prostsza i stanowi swego rodzaju rewolucję, pozwalając powiększyć grono jego amatorów. Warto dostrzec potencjał tego oleju, zwłaszcza że udało się go umieścić w tak dogodnej formie.

Zakończenie

Ponieważ tran w kapsułkach stanowi formę suplementu, należy mieć świadomość, że dostęp do wiedzy, również medycznej, nigdy nie zastąpi konsultacji ze specjalistą. Lekarz jako profesjonalista pomoże opracować indywidualny plan zażywania tranu w zależności od konkretnego przypadku. W kwestii zdrowia warto współpracować z lekarzem.



Źródło: Artykuł sponsorowany